Op de koffie bij… Yakup Karahan: striptekenaar, socialist en horeca-ondernemer

Moyeesta's

Elke maand drinken we een kopje koffie bij één van de geweldige Moyeesta’s. De allereerste in de reeks “Op de koffie bij…” is niemand minder dan Yakup Karahan; striptekenaar, beeldhouwer, Moyeesta, socialist en eigenaar van Coffeemania Plein in Amsterdam.


Yakup, wie ben je?
Ja… mijn naam weet je al. Yakup Karahan. Ik kom uit Turkije, maar ik woon al meer dan 20 jaar in Nederland. Ik heb eigenlijk heel veel gedaan in mijn leven, in Turkije én Nederland. Ik heb voor een reisorganisatie gewerkt als afdelingsdirecteur, bij een bank ben ik manager geweest en ik heb gewerkt als schrijver. Maar ik was altijd tekenaar. Ik ben nog steeds tekenaar. Ik heb niet veel tijd, maar als ik tijd heb, ga ik meteen tekenen.

Ik ben aan een kunstfaculteit in Ankara afgestudeerd richting beeldhouwen, maar daarvoor heb je veel ruimte nodig en in Nederland is dat lastig. Je moet verdienen, je moet leven, de hypotheek betalen… Nederlandse kunstenaars hebben ook dat soort problemen. Beeldhouwen doe ik dus niet zo veel.

Ik heb niet veel tijd, maar als ik tijd heb, ga ik meteen tekenen.

Teken je ook voor kranten en tijdschriften?
Vorige week stond mijn tekening nog in de Volkskrant, en zelf heb ik ook een tweetalig blad gemaakt.


Wat vindt u het allerleukste aan tekenen?

Als ik voor de gezelligheid teken vind ik het altijd leuk, maar werken in opdracht een stuk minder. Dat lijkt meer op het professionele werk. Als je ‘moet’ is het niet meer gezellig.


Tekeningen van Yakup KarahanHoe ben je erop gekomen je eigen koffiezaak te openen?

Ik wilde eigenlijk altijd al een koffiezaak openen. In Istanbul, Ankara of Amsterdam. Ik werkte als filiaalmanager voor Coffeemania Staalmanpark en toen ik hoorde dat ze voor deze locatie iemand zochten, was ik er als de kippen bij! Ik vind koffiezaken gewoon heel gezellig, maar wel op mijn eigen manier hoor.

In Turkije heb je een koffieketen met culturele en kunstzinnige aankleding. Zoiets wil ik ook met mijn Coffeemania bereiken — ik wil er echt een soort culturele plek van maken. Je ziet hier op de muur bijvoorbeeld allemaal striptekeningen hangen en de lampen zijn van gieters. Als je met een product iets anders doet dan waarvoor het bedoeld is, wordt het al kunst.
Zaterdag 20 mei organiseren we hier ook een cinema-avond. Dan worden er heel leuke Turkse films (met Engelse ondertiteling) gedraaid, en na de film is er live-muziek.

Soms noem ik Coffeemania voor de grap Rakimania. Raki is een soort drank die in Turkije heel veel gedronken wordt. Ze hebben niet anders, haha! Hier heb ik ook Raki staan, dus als mensen het willen, kunnen ze het bestellen. Zo probeer ik het lekker cultureel te maken hier.

De lampen zijn van gieters. Als je met een product iets anders doet dan waarvoor het bedoeld is, wordt het al kunst.

Yakup Karahan aan het werk bij Coffeemania
Is er een verschil tussen de Nederlandse en de Turkse koffie?

Daar is zeker een verschil tussen. Turkije heeft sowieso veel minder een koffiecultuur; koffie heeft in Nederland veel meer een geschiedenis. Je hebt in Turkije de Turkse koffie, of ook wel de Griekse koffie — de Grieken zeggen dat het Griekse koffie is, maar de Turken zeggen dat het Turkse koffie is, haha. Het is een beetje te vergelijken met de espresso. Met een glaasje water erbij.


En wat is jouw favoriete koffie?

Elke ochtend een dubbele espresso. En dan ’s middags nog één!


Ik hoopte dat je Moyee Coffee zou zeggen, haha!

Ja, ik vind Moyee een erg mooi concept. Ik vind Moyee heel socialistisch, mag ik dat zeggen? Ik vind het als echte socialist goed om de waarde te verdelen en niet zomaar alles te kopen. Als je in Nederland een heel goedkope banaan koopt, dan hebben ze er daar waar de banaan groeit ook echt heel weinig aan verdiend. Dat is met koffie natuurlijk ook zo. Ik zeg altijd tegen m’n klanten en op flyers dat we hier de beste koffie van Nederland schenken, haha!

Coffeemania Plein

Comments are closed.